Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές/τριες του τμήματος Ε2 και των τριών τμημάτων της ΣΤ τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Κουτίνα Κλεοπάτρα, Κατσέλη Δημήτριο, Μαρούδα Θεονίτσα και Χελντ Χριστίνα, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο ιδιαίτερες επισκέψεις που ενίσχυσαν τις γνώσεις τους για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης τους. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, ενώ η δεύτερη στο έργο "Γλυπτός Ποταμός".
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της πόλης, σε μια διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία που στόχευε στην κατανόηση των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής συμμετοχής. Κατά την επίσκεψη, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Δημαρχείου και να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου Γαρυφαλλιά, υποδέχτηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου τους παρουσίασε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις αρμοδιότητες του Δήμου και πώς αυτές επηρεάζουν την τοπική κοινωνία.
Η επίσκεψη προσέφερε στους/στις μαθητές/τριες μια ζωντανή εικόνα του θεσμικού πλαισίου που τους περιβάλλει και ενίσχυσε την κατανόησή τους για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών σε τοπικό επίπεδο. Είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο οι δημοτικοί φορείς (συν)εργάζονται για την επίλυσή τους. Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία ενίσχυσε την πολιτική και κοινωνική συνείδηση τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τη σημασία της ενεργού συμμετοχής στην κοινότητα και να αναγνωρίσουν τη δύναμη της δημοκρατίας και της συνεργασίας στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ευχάριστες εκπλήξεις για τους/τις μαθητές/τριες, μια κίνηση που έδωσε μια ευχάριστη και ζεστή νότα στην εκπαιδευτική τους εμπειρία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη σύνδεση των μαθητών με την πόλη και τους θεσμούς της.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και των δράσεων του διεθνούς θεματικού δικτύου «Τα Παιδιά Πρεσβευτές του Τόπου τους», είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να εξερευνήσουν από κοντά το έργο "Γλυπτός Ποταμός", ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της πόλης, δημιουργία της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλλας Γκόλαντα.
Ο «Γλυπτός Ποταμός» ξεκινά από την πλατεία Ταχυδρομείου όπου οι καταρράκτες των νερών συμβολίζουν τις ορεινές πηγές του Πηνειού ποταμού. Το πνεύμα της γλυπτικής σύνθεσης συνεχίζεται στο σιντριβάνι της Κεντρικής πλατείας, όπου αποτυπώνεται η πεδινή πορεία του ποταμού, δημιουργώντας μια συνεχιζόμενη ροή που συνδέει τις δύο πλατείες. Μέσα από αυτή τη σύνθεση, η γλύπτρια αποδίδει μια διαδρομή που ξεκινά από τις ορεινές περιοχές και καταλήγει στην πεδιάδα, παραπέμποντας στην πορεία του ποταμού που διασχίζει την περιοχή. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα Landart, μορφή τέχνης που χρησιμοποιεί τη φύση και τον αστικό χώρο ως καμβά, δημιουργώντας έργα που ενσωματώνονται αρμονικά με το τοπίο και προσφέρουν στον θεατή μια διαφορετική οπτική της πόλης και του περιβάλλοντος γύρω του.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους/τις μαθητές/τριες να ανακαλύψουν τη σύνδεση της τέχνης με τη φύση και την τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από την παρατήρηση του έργου "Γλυπτός Ποταμός", είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη σημασία της γλυπτικής ως μορφή τέχνης και τη συμβολική σημασία του νερού και του ποταμού στην τοπική ιστορία και παράδοση. Παράλληλα, μέσω του «Γλυπτού Ποταμού», ήρθαν σε επαφή με την τέχνη στον δημόσιο χώρο, αποκτώντας μια πιο προσωπική και άμεση σχέση με το έργο, και ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν τη σύνδεση τέχνης, φύσης και κοινωνίας.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Δήμο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξαιρετική φιλοξενία και για τα αναμνηστικά δωράκια που προσφέρθηκαν στους/στις μαθητές/τριες.