«Ευτυχισμένοι ΜΑΖΙ» παρά τον «ακούσιο» εγκλεισμό μας;
Η κατάσταση που βιώνουμε αυτό το διάστημα, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, είναι πραγματικά δύσκολη και μάλλον αγχωτική, όπως άλλωστε κάθε καινούρια κατάσταση (ιδίως όταν απειλείται η ίδια μας η ζωή ή η ζωή δικών μας ανθρώπων). Ο Covid-19 ή πιο απλά κορωνοϊός, προκάλεσε μια εξαιρετικά μεγάλη αναστάτωση στις ζωές των περισσοτέρων μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, φυλής, επαγγέλματος, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης κτλ., καθώς «επέβαλλε» βιαστικές και ίσως βίαιες αλλαγές στη συνηθισμένη καθημερινότητά μας. Κι εμείς καλούμαστε να ισορροπήσουμε μέσα σε μια «ανισόρροπη» κατάσταση που και αυτή ωστόσο φαίνεται να έχει τις ισορροπίες της. Και αν ακόμα δεν τις βρήκαμε, «επιβάλλεται» να τις βρούμε. Κι αν δεν τις βρούμε ας τις δημιουργήσουμε, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση και να κρατήσουμε κάποιον έλεγχο στις ζωές και την καθημερινότητά μας.
Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε ο έλεγχος –κάποιες φορές ακόμα και η ψευδαίσθησή του- μας παρέχει ασφάλεια, η οποία ας μην ξεχνάμε είναι απαραίτητη για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους. Γι’ αυτό, οι ενήλικες, αφού πάρουμε το χρόνο μας και τις ανάσες μας, ας αποδεχτούμε με όσο μεγαλύτερη ψυχραιμία μπορούμε τα δεδομένα και ας φροντίσουμε να περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο με την οικογένειά μας. Ας εστιάσουμε στα αποθέματά μας και σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περνάμε εποικοδομητικά και ευχάριστα τις ημέρες μας, μέχρι να κοπάσει και αυτή η τρικυμία.
Μέσα σε όλα αυτά, ας καταφέρουμε επιτέλους να ΒΙΩΣΟΥΜΕ την «ουσιαστική επαφή» αρχικά με τους εαυτούς μας και κατόπιν με τα παιδιά, τους συγγενείς και φίλους μας. Γιατί, τώρα παρότι σε «εγκλεισμό» έχουμε χρόνο να δείξουμε την ΑΓΑΠΗ μας, ακόμα και σε απόσταση από τους άλλους, να ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ, να τηλεφωνήσουμε για να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τον άλλον, έχουμε χρόνο να ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ την κοινή και παγκόσμια αγωνία, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, αλλά και ιδέες και προτάσεις για μια πιο όμορφη και ανθρώπινη καθημερινότητα που να πλησιάζει στην πρότερη «κανονικότητά» μας.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της τήρησης ενός προγράμματος κυρίως αναφορικά με τα παιδιά, προσαρμοσμένου ασφαλώς στις νέες συνθήκες, καθώς και στην τήρηση ΟΡΙΩΝ από την πλευρά σας. Γιατί, οι συνθήκες μπορεί να άλλαξαν, αλλά εσείς εξακολουθείτε να είστε ΓΟΝΕΙΣ των παιδιών σας και τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα παιδιά χρειάζονται οριοθετημένους, ψύχραιμους και σωστά ενημερωμένους γονείς. Γονείς με ενσυναίσθηση και «καλή ακοή», γονείς που είναι εκεί για να τους ακούσουν και να τους πληροφορήσουν σωστά, γονείς που τους δίνουν αγάπη, αλλά θέτουν και όρια όταν και όπου απαιτείται. Να υπενθυμίσουμε ότι τα όρια παρέχουν ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Γενικά, προσέχουμε πολύ, την όποια στάση και συμπεριφορά μας, καθώς αυτή τη στάση και αυτή τη συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα κι εκείνα θα υιοθετήσουν. Κι αν χάσουμε λίγο το στόχο μας, άνθρωποι είμαστε κι εμείς, το δικαιούμαστε. Το θέμα είναι να τον ξαναβρούμε έγκαιρα ή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για να μας τον υπενθυμίσει...
Με εκτίμηση,
Ειρήνη Κόκκα (Ψυχολόγος της ΕΔΕΑΥ) &
Γεωργία Ζέρβα (Κοινωνική Λειτουργός της ΕΔΕΑΥ)
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Έντυπα αναφορικά με τον κορονοϊό για σωστή ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη:
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/316053_koronoios-entypa-gia-tin-psyhologiki-ypostirixi-oikogeneion-paidion-kai-efibon
http://www.proseggisi.gr/%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/?fbclid=IwAR2rofYWZ04AbeDWxAYl__UnhhNSR8J7zPliEjZCM-v9NVirsunutaXaEGQ (Μένω στο σπίτι: Υποστήριξη αυτιστικών ατόμων σε αβέβαιες καταστάσεις)
https://www.infokids.gr/covibook-katevaste-to-vivlio-pou-mila-sta-mik/?fbclid=IwAR31ssrNvcZxQQOqO5JyLAUTC9Up_S1Q916Ji2uEkQPfGxvyC4EsmkPkcgI(COVIBOOK: «Κατεβάστε» το βιβλίο που μιλά στα μικρά παιδιά για τον κορωνοϊό απλά και ευχάριστα)
https://www.youtube.com/watch?v=T87uA4DC8vc&fbclid=IwAR3UPUjsqDkdVuN80SeWEghWZzKT7ftXh4MuOpWzijUYB7XqxchtB5ssN4o(Τι είναι ο κορωνοϊός; Για μικρούς μαθητές)
http://www.proseggisi.gr/%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/?fbclid=IwAR2rofYWZ04AbeDWxAYl__UnhhNSR8J7zPliEjZCM-v9NVirsunutaXaEGQ (Μένω στο σπίτι: Υποστήριξη αυτιστικών ατόμων σε αβέβαιες καταστάσεις)
http://prosvasimo.iep.edu.gr/koronoios/Koronoios%20KI%20Book.pdf (κοινωνικές ιστορίες για τον κοροναϊό)
Παραμύθια σχετικά ή μη, με τον κοροναϊό, για μικρούς και μεγάλους:
soundcloud.com/pkjknx7mnyzr/jdtt1uisqjbu (Το Στέμμα του Βασιλιά, παραμύθι για τον κορονοϊό από τον Ηλία Γκότση)
https://www.ebooks4greeks.gr/enas-ios-me-korona-koronoios (ένα ακόμα παραμύθι για τον κορονοϊό)
https://www.youtube.com/watch?v=lS9rSppVs14&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0-TCfDtwj9wOYPP8ZHAFJPpTRDWX83vaO9hNPd64i30jUqOiBWlbiKnUQ
O Bασιλιάς και ο Κορωνα - (υ)ιός του | ThekingandtheCorona-Virus (EnglishSubs)- ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους!
Ασκήσεις για καλύτερη αναπνοή και διαχείριση του άγχους: